Det her er den ultimativt nemmeste måde at lave cider på. Ulempen er at man ikke altid selv kan styre eller vide hvilke æbler mosten stammer fra. Her må man smage sig frem.

Her er en opskrift på hvordan man laver cider af æblemost fra karton. Jeg fandt hurtigt ud af hvor lang tid det tog at presse æblerne på en juicemaskine, og desuden kom der rigtig meget pulp med i cideren som gjorde at der kom for meget bundfald i flaskerne.

DSC03932

30+ L Ørbæk æblemost fra danske æbler hentes hjem i cykentrailer fra Rema1000. Jeg har brugt most fra rigtige æbler og ikke fra koncentrat. Mosten er pasteuriseret men ellers er der ikke tilsat noget konserveringsmiddel.

DSC03942

Mosten hældes i en 30 L gæringstank, der er rengjort på forhånd.

DSC03944

Lidt af mosten varmes i mikroovnen til 40C. Herefter tilsættes gæren. Jeg bruger denne gær: S. cerevisiae strain: 71B 1122, da den skulle være god til at nedbryde den syre der findes især i danske æbler. Husholdningsfilm kommes over og gæren for lov at “vågne” i 1-2 timer.

DSC03945

Gærlåsen sættes på tanken og hvis ikke den er helt tæt kan man lægge et par tunge bøger ovenpå. Gæren begynder nu sit arbejde og efter cirka 24 timer begynder det at boble med CO2 op af gærlåsen. Det er et tegn på at gæren har etableret sig. Det er rigtig godt hvis man kan stille cideren ved 10 grader. Denne cider er lavet om sommeren og står indenfor hvor temperaturen har været 20-25 C.

DSC03963

Efter 12 dage er det begyndt at boble lidt mindre op af gærlåsen og et lag gær kan anes på bunden af tanken. Jeg vælger at omstikke cideren til en anden tank nu, men man kunne sagtens have ventet.

DSC03970

Der er skum på overfladen, et tegn på at gæren er i fuld gang.

DSC03972

Nu omstikkes cideren fra den første tank til en ny tank. Det gør man for at sænke hastigheden af gæringen. En langsommere gæring giver en mere komplex smag. En anden måde at få langsommere gæring er at sænke temperaturen

DSC03978

Sukkerindholdet måles med oechselmeter. Næsten al sukkeret er nu omdannet til alkohol og CO2. Det kan man se ved at den står på cirka 1004. Til at begynde med stod den på 1050. Ved hjælp af en formel kan man nu regne ud hvor høj alkoholprocenten er: (76.08 * (og-fg) / (1.775-og)) * (fg / 0.794). og=1050, fg=1004. Det giver et akohol Vol på: 6.1.

DSC03982

Tanken stilles nu udenfor. Nu skal vi bare vente. Vi er sidst i september og har temperaturer der svinger mellem 8-20 grader i løbet af et døgn. Nu kan cideren i princippet stå i et halvt til et helt år før den tappes på flaske, men jeg tror kun jeg har tålmodighed til at vente et par måneder. Men med cider gælder det generelt at mere tid giver en mere smagfuld cider. Smagen udvikles dog også efter den er blevet tappet på flaske.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *