Den allerførste VikingCider er nu blevet produceret i mit køkken i Lyngby, hvor 8.5 kg Junami æbler fra Fejø er blevet til 2.4 Liter færdig cider.

Her kan du følge processen.

Nederst på siden findes opskriften.

DSC02463 1. Udstyr rengøres. Især gæringstank!

DSC02467 2. Æblerne skylles

DSC02468 3. Æbler juices

DSC02470 4. Juice kommes i gæringstank

DSC02469 5. Gær opløses i vand og tilsættes

DSC02472 6. Gæringstank tilsættes vandlås og stilles i kælderen

DSC024897. Efter 10 dage smager jeg cideren for første gang

DSC02491 8. Efter 15 dage smages cideren igen

DSC02495 9. Efter 20 dage skal cideren på flaske. Flasker rengøres

DSC02497 10. Kapsler rengøres

DSC02504 11. Der tilsættes 10 gram sukker per liter inden tapning

DSC02498 12.Flaskerne får kapsel på

DSC02501 13. Det totale udbytte = 2.4 Liter

Opskrift

Al ciderudstyr er købt på hjemmeproduktion.dk. Denne hjemmeside kan varmt anbefales! Junami æblerne fra Fejø har jeg købt i Irma. Det er et meget sødt spiseæble så der er meget sukker i mosten, hvilket betyder høj alkoholprocent på den færdige cider. Æblerne er ikke økologiske, men der må helst ikke være for mange pesticider på, da gæren så får svært ved at gro.

1. Al udstyr er rengjort med Chemipro rengøringsmiddel der desinficerer overfladerne. Det er især vigtigt at gæringstanken er ren, for det er her gæren skal have lov at gro og der skal helst ikke være for meget konkurrence fra svampe og bakterier.

2. Æblerne skylles i koldt vand for at fjerne jord. Brune pletter i æblerne skæres fra.

3. Æblerne juices på en almindelig juicemaskine. Delene i juicemaskinen er også rengjort med chemipro.

4. Juicen overføres til gæringstanken. Her vil jeg nok anbefale at man sier juicen da man ellers risikerer æblemos i sin tank. Jeg siede ikke min cider, så på toppen ligger et godt lag æblemos. Jeg ved ikke hvordan det vil påvirke min cider. Jeg har desuden tilsat saften fra en citron for at undgå at cideren bliver for brun og for at tilsætte syresmag.

5. Champagnegær (Saccharomyces bayanus) opløses i cirka 37 grader varmt vand og stilles i 15-25 minutter inden hele blandingen tilsættes tanken. Jeg brugte 4 gram i alt. Normalt ville man nok bruge lidt mindre. Inden låget lukkes tilsatte jeg en antimikrobiel flydetablet som holder luften i tanken fri for skimmelsvamp og eddikesyrebakterier.

6. Vandlåsen sættes på gærtanken og tanken stilles et lidt køligt sted (min kælder er for øjeblikket 19 grader). Vandlåsen sørger for at CO2 kan komme ud af tanken og at der ikke kan komme bakterier ind i tanken.

7. Efter 1 uge er det holdt op med at boble op af vandlåsen. Det betyder at gæren nu har spist det meste af sukkeret og er begyndt at arbejde lidt langsommere. Efter 10 dage smager jeg på cideren. Den er godt grumset, smager tør, af æble, alkohol og har stadig lidt sukker tilbage.

8. Efter 15 dage smager jeg igen på cideren. Den er nu blevet mere klar, og smager ikke af meget bortset fra surt og sprittet.. Jeg tror sukkeret er ved at være helt omdannet til alkohol, og jeg lader den stå et par dage endnu. Grunden til at cideren er sur, har jeg fundet ud af er fordi de æbler jeg har brugt er sur-søde. Når det søde omdannes til alkohol er der så kun surt tilbage.. Den må jeg lige tænke over til næste gang. Jeg har læst mig til at bittersøde æbler er det man skal gå efter når man laver cider.

9. Efter 20 dage beslutter jeg at tappe cideren på flaske. Inden tapningen skal flaskerne rengøres. Det nemmeste er at skylle flaskerne godt for derefter at sterilisere dem i ovnen natten over (cirka 8 timer ved 120C).

10. Kapslerne rengøres ved overhældning af kogende vand. Lad stå i mindst 15 minutter. Jeg bruger 29 mm kapsler da de passer til champagneflasker.

11. Der afvejes og tilsættes cirka 10 gram sukker per liter direkte til flaskerne. Dette gøres for at gæren kan omdanne den til alkohol + CO2, så cideren bliver dejligt boblende

12. Kapslerne sættes på med Greta, min kapselmaskine

13. Nu skal cideren stå i mindst 2-3 uger for at det sidste sukker kan omdannes til alkohol + CO2. Smagen ved tapningen er æble-agtig, lidt sur, gæret, samt lidt stald-agtig.

 

Fortsættelse følger..

 

6 thoughts on “Den Allerførste VikingCider

  1. Spændende! Vi lavede æblevin de første år her i huset, opskriften minder meget… Men sikken et arbejde det var med vores skodæbler… din tank ser noget smartere ud end vores uhåndterlige glasballoner. Rigtig meget held og lykke med det hele.

    1. I'm currently obsessed with all things England as 3 new poems of mine are scheduled to be printed in an upcoming spring anthology at Cutaway Magazine based in Manchester, so I had to look on a map to see where Birmingham is, oh how I would love to plan a trip out there, maybe someday. Gee what lovely old buildings and such fun, many congrats on 20 year anniversary….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *